Przepis na faszerowane papryki

Faszerowane papryki to niesamowite danie, które można bardzo szybko przyrządzić, a zaskakują swym smakiem i aromatem. Dodatkowo jest to potrawa, która bardzo rozgrzewa cały organizm, więc idealnie sprawdzi się jesienią. Przedstawiamy najlepszy przepis na faszerowane papryki.
Zobacz też:
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Przepis na faszerowane papryki
Składniki:
- 4 papryki,
- 350 g mielonego mięsa,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 100 g ryżu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 100 g żółtego sera,
- 1 pomidor,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki oregano.
Zobacz też:
Przepis na rozgrzewający napar jesienny
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, którą solimy i zagotowujemy. Wkładamy do niej ryż, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Patelnię rozgrzewamy i podsmażamy na niej cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy do niej pokrojony czosnek oraz mięso i całość podsmażamy.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem, czerwoną papryką i kurkumą oraz suszonym oregano. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Do mięsa wsypujemy odcedzony ryż i całość mieszamy. Podgrzewamy jeszcze przez minutę.
Zobacz też:
Patelnie odstawiamy z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy na góra-dół. Przygotowujemy papryki, które ucinamy z góry. Usuwamy ze środka nasiona i dokładnie solimy. Następnie faszerujemy je mięsem i ryżem.
Faszerowane papryki trzymamy w piekarniku około 35 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterek sera i przykrywamy papryki odciętą górą. Następnie wkładamy je ponownie do piekarnika na 10 minut. Gotowe!