Przepis na nowoczesną rybę po grecku
Święta tuż, tuż, a to oznacza, że w wielu domach rozpoczęły się intensywne przygotowania do kolacji wigilijnej. Tradycyjnie na stołach wielu Polaków tego dnia pojawia się ryba po grecku. Jeśli i Ty zamierzasz ją przygotować, lecz szukasz przepisu na jego nowoczesną wersję – poznaj ten przepis!
Zobacz też: Przepis na pyszne uszka z farszem
Nowoczesna ryba po grecku
Składniki
- filet z dorsza lub mintaja – 4 porcje
- czerwona papryka – 2 szt
- żółta papryka – 2 szt
- cebula – 1 szt
- pomidory – 2 szt
- posiekane ząbki czosnku – 2 szt
- suszone oregano – 1 łyżeczka
- sok z cytryny – ½ szt
- oliwa z oliwek – 4 łyżka
- sól i pieprz – do smaku
- natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuść ją delikatnie oliwą.
Pokrój papryki, cebulę i pomidory w paski lub kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż cebulę przez około 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę.
Dodaj pokrojone papryki i pomidory do patelni z cebulą i czosnkiem. Posyp wszystko suszonym oregano, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
Ułóż filety rybne na przygotowanej blaszce do pieczenia. Skrop je sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu każdego fileta rozłóż wcześniej przygotowane warzywa z patelni.
Piecz rybę w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy ryba będzie miękka i dobrze się rozwarstwi pod wpływem widelca.
Wyjmij z piekarnika i posyp świeżą natką pietruszki przed podaniem.
Smacznego!
Zobacz też: Pierwsze święta u Teściów. Jak się przygotować?