Przepis na nowoczesną rybę po grecku - Piekniejsze.pl

Przepis na nowoczesną rybę po grecku

Przepis na rybę po grecku w nowoczesnym stylu.

Święta tuż, tuż, a to oznacza, że w wielu domach rozpoczęły się intensywne przygotowania do kolacji wigilijnej. Tradycyjnie na stołach wielu Polaków tego dnia pojawia się ryba po grecku. Jeśli i Ty zamierzasz ją przygotować, lecz szukasz przepisu na jego nowoczesną wersję – poznaj ten przepis!

Zobacz też: Przepis na pyszne uszka z farszem

Nowoczesna ryba po grecku 

Składniki

  • filet z dorsza lub mintaja – 4 porcje
  • czerwona papryka – 2 szt
  • żółta papryka – 2 szt
  • cebula – 1 szt
  • pomidory – 2 szt
  • posiekane ząbki czosnku – 2 szt
  • suszone oregano – 1 łyżeczka 
  • sok z cytryny – ½ szt
  • oliwa z oliwek – 4 łyżka 
  • sól i pieprz – do smaku 
  • natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuść ją delikatnie oliwą.

Pokrój papryki, cebulę i pomidory w paski lub kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż cebulę przez około 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę.

 Dodaj pokrojone papryki i pomidory do patelni z cebulą i czosnkiem. Posyp wszystko suszonym oregano, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.

Ułóż filety rybne na przygotowanej blaszce do pieczenia. Skrop je sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu każdego fileta rozłóż wcześniej przygotowane warzywa z patelni.

Piecz rybę w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy ryba będzie miękka i dobrze się rozwarstwi pod wpływem widelca.

Wyjmij z piekarnika i posyp świeżą natką pietruszki przed podaniem.

Smacznego!

Zobacz też: Pierwsze święta u Teściów. Jak się przygotować?

Na czasie

Brak danych.