Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto

Dla wielu osób niedługo rozpocznie się najpiękniejsza pora roku, czyli jesień. To sezon, w którym królują dynie, dlatego warto wykorzystywać je w przygotowywaniu różnych potraw. Przedstawiamy przepis na najlepsze dyniowo-cynamonowe ciasto.
Zobacz też:
Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak
Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej,
- 3/4 szklanki cukru brązowego,
- 2 szklanki miąższu dyni,
- 3 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 50 gram orzechów laskowych,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 gorącej wody.
Zobacz też:
Mazurek kajmakowy – przepis na wielkanocne ciasto
Przygotowanie:
Przygotowujemy garnek, w którym ubijamy jajka z cukrem brązowym. W osobnej miseczce łączymy mąkę pszenną i pełnoziarnistą, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Suche składniki miksujemy z jajkami.
Zobacz też:
Ciasto marchewkowe – jak je zrobić, aby było wilgotne?
Dynię ścieramy na tarce, a orzechy siekamy. Do masy wrzucamy dynię i orzechy i delikatnie mieszamy całość. Przygotowujemy tortownicę, którą dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tego wlewamy masę.
Zobacz też:
Muffinki z białą czekoladą – przepis
Następnie piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza i ustawiamy go na ”góra-dół”. Wkładamy tortownicę z ciastem i pieczemy przez około 50 minut. Jeśli po wbiciu drewnianego patyczka, zostanie mokry ślad – trzymamy ciasto w piekarniku kolejne 10 minut. Gotowe!