Ciasto marchewkowe - jak je zrobić, aby było wilgotne? - Piekniejsze.pl

Ciasto marchewkowe – jak je zrobić, aby było wilgotne?

Wykonanie ciasta marchewkowego jest proste oraz szybkie. Smak zachwyci wiele podniebień, jednak często wychodzi ono dość suche. Przedstawiamy najlepszy przepis na wilgotne ciasto marchewkowe.
składniki
fot. pixabay

Ciasto marchewkowe to jedno z najprostszych i najszybszych w wykonaniu ciast. Swym smakiem potrafi zachwycić wiele podniebień. Warto jednak pamiętać, aby robić ciasto z przepisu, które sprawi, że będzie ono wilgotne i puszyste.

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 3/4 marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do miksera wbijamy jajka, do których dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Całość blendujemy około 3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy olej, ciągle ubijając. W osobnej misce łączymy suche składniki, czyli mąkę, cynamon, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną (całość mieszamy). Następnie suche skłądniki miksujemy z mokrymi, pamiętając, aby robić to powoli, wsypując łyżkę po łyżcę. Gdy całość jest gotowa dodajemy startą marchewkę, którą łączymy z ciastem za pomocą kopystki.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ciasto przez 45 minut. Nim polejemy je polewom, powinno 15 minut stygnąć.

Polewa na ciasto

Składniki:

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

W rondelku topimy czekoladę, do której dodajemy mleko, cynamon, kakao oraz cukier. Całość mieszamy i trzymamy do zagotowania. Polewa powinna być ciągnąca.

fot. pixabay