Mazurek kajmakowy – przepis na wielkanocne ciasto
Mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto, które rozpoczęto wypiekać w polskich domach w XVII wieku. Z powodu sporej ilości kajmaku jest oznaką zakończenia Wielkiego Postu i możliwości zjedzenia bardzo słodkiego posiłku. Dawniej mogły go jeść tylko osoby, które wytrzymały 40 dni bez jedzenia potraw mięsnych i deserów. Obecnie jedzony jest przez wiele Polek i Polaków. Istnieje wiele wariantów, jak przygotować takie ciasto, jednak najpopularniejsza jest wersja właśnie z kajmakiem. Sprawdź, jak wykonać mazurek kajmakowy.
Mazurek kajmakowy
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 80 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 180 g dżemu malinowego lub porzeczkowego,
- 500 g masy kajmakowej (jedna puszka),
- migdały, orzechy, morele lub inne produkty do dekoracji.
Przygotowanie:
Na stolnicy rozgniatamy mąkę, masło, cukier puder i jajko. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie owijamy je folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie na stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego prostokąt, który przekładamy na blaszkę. Z pozostałości ciasta formujemy wałek i oklejamy nim brzegi. Na środku rozmasowujemy dżem. Mazurka wkładamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pamiętając, aby ustawiona był on: góra-dół.
W osobnej miseczce mieszamy masę kajmakową, aby była gładka i miękka. Następnie wypełniamy nią ciasto. Dekorujemy wierzch migdałami, orzechami i morelami, tak jak nam się podoba. Ciasto gotowe!