Przepis na domowe gnocchi z pesto - Piekniejsze.pl

Przepis na domowe gnocchi z pesto

Domowe gnocchi z pesto to idealne danie na obiad. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na domowe gnocchi z pesto
Przepis na domowe gnocchi z pesto, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Gnocchi z pesto to idealna propozycja obiadowego dania oraz prawdziwy włoski klasyk! Jak wykonać potrawę samodzielnie w domu, aby swoim smakiem urzekła wiele podniebień. Sprawdź szczegóły i nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na crème brûlée

Przepis na domowe gnocchi z pesto

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300-350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • słoiczek czerwonego lub zielonego pesto.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę pieczarkową

Przygotowanie:

Na samym początku gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy na puree.

Zobacz też:

Przepis na zupę jarzynową, jak u babci

Wsypujemy mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko razem mieszamy. Zagniatamy całość na ciasto, aby powstała jednolita masa. Dzielimy ciasto na mniejsze części i z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2 cm.

Zobacz też:

Przepis na babkę wielkanocną

Wałki kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Gnocchi formujemy w kulki i ugniatamy widelcem, aby powstały charakterystyczne rowki. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty). Odcedzamy gnocchi i podajemy z czerwonym lub zielonym pesto.

Na czasie

Brak danych.