Przepis na domowe gnocchi z pesto

Gnocchi z pesto to idealna propozycja obiadowego dania oraz prawdziwy włoski klasyk! Jak wykonać potrawę samodzielnie w domu, aby swoim smakiem urzekła wiele podniebień. Sprawdź szczegóły i nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na domowe gnocchi z pesto
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 300-350 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- słoiczek czerwonego lub zielonego pesto.
Zobacz też:
Przepis na pyszną zupę pieczarkową
Przygotowanie:
Na samym początku gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy na puree.
Zobacz też:
Przepis na zupę jarzynową, jak u babci
Wsypujemy mąkę, jajko, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko razem mieszamy. Zagniatamy całość na ciasto, aby powstała jednolita masa. Dzielimy ciasto na mniejsze części i z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2 cm.
Zobacz też:
Wałki kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Gnocchi formujemy w kulki i ugniatamy widelcem, aby powstały charakterystyczne rowki. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty). Odcedzamy gnocchi i podajemy z czerwonym lub zielonym pesto.