Dieta bezglutenowa. Co można, a czego nie? - Piekniejsze.pl

Dieta bezglutenowa. Co można, a czego nie?

Dietę bezglutenową stosują osoby chorujące na celiakię. Trzeba nauczyć się z nią żyć. Co można jeść, a czego lepiej unikać?
Dieta bezglutenowa. Co można, a czego nie?, fot. pixabay.com
Dieta bezglutenowa. Co można, a czego nie?, fot. pixabay.com

Dieta bezglutenowa

Do objawów nietolerancji glutenu należą biegunki, wzdęcia, przewlekłe zmęczenie, utrata wagi i bóle brzucha. Czasem może pojawiać się również stan depresyjny. U osoby chorej zjedzenie produktu, który zawiera gluten rozpoczyna stan zapalny w jelicie cienkim. Gluten znajduje się w zbożach.

Przy sporządzaniu swojego jadłospisu nie musisz rezygnować ze wszystkich dań, które zawierają gluten, gdyż większość z nich da się przygotować w wersji bezglutenowej. Podczas zakupów sprawdzaj skład produktów, które wkładasz do swojego koszyka. Produkty bez gluteny zawierają specjalne oznaczenie w postaci zielonego obrazka prezentującego przekreślone zboże.

Przeczytaj także: Dieta podczas migreny. Co jeść, a czego unikać?

Czego unikać w posiłkach?

  • większość mieszanek musli
  • zwykłe płatki owsiane wzbogacone błonnikiem
  • bulgur
  • kuskus
  • mąka graham
  • bułka tarta
  • panierowanych dań mięsnych, rybnych i warzywnych
  • gotowych dań z sosami
  • słodyczy i przekąsek
  • makaronu
  • pasztetu
  • budynie
  • cebula prażona
  • piwo
  • zup, sosów i gulaszy
  • mieszanek przypraw.

Przeczytaj także: Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu?

Co można jeść?

Glutenu nie zawiera:

  • mleko, sery i inne produkty mleczne
  • jajka
  • mięso i ryby
  • warzywa i owoce
  • rośliny strączkowe
  • ziemniaki, w tym mąka ziemniaczana
  • czyste przyprawy (mieszanki przypraw mogą zawierać gluten, dlatego czytaj etykiety).

Przeczytaj także: Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis