Przepis na ciasto z malinami

Ciasto z malinami to deser idealny na ciepłe, letnie dni. Jak wykonać danie, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz łatwy, szybki, sprawdzony i najlepszy przepis na ciasto z malinami!
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku orzecha laskowego
Przepis na ciasto z malinami
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 szklanki świeżych malin (można użyć mrożonych),
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Zobacz też:
Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy olejem i obsypujemy mąką okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 22-24 cm. W dużej misce łączymy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Zobacz też:
W innej misce mieszamy jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy jajka, jedno na raz, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż składniki się połączą.
Zobacz też:
Przepis na najlepsze placki ziemniaczane
W oddzielnej miseczce mieszamy maliny z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wylewamy połowę ciasta do przygotowanej formy, następnie równomiernie rozkładamy maliny, a na wierzch wylewamy resztę ciasta.
Zobacz też:
Przepis na idealną kawę mrożoną
Pieczemy około 50-60 minut, aż ciasto będzie złote i tester wyjdzie czysty. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiamy ciasto do ostygnięcia w formie. Po ostudzeniu, możemy ciasto posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.