Przepis na idealną kawę mrożoną
Kluczem do przygotowania idealnej kawy mrożonej jest posiadanie dobrej jakości kawy, zimnej wody i świeżego lodu. Jak wykonać idealny napój na letnie i gorące dni? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis.
Zobacz też:
Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym
Przepis na idealną kawę mrożoną
Składniki:
- 60g świeżo mielonej kawy,
- 1 litr zimnej wody,
- lód,
- świeże mleko, śmietankę lub napój roślinny,
- syrop smakowy, na przykład waniliowy, karmelowy lub czekoladowy.
Zobacz też:
4 proste przepisy na owocowe napoje chłodzące
Przygotowanie:
Na samym początku w dużym dzbanku umieszczamy świeżo zmieloną kawę. Dodajemy zimną wodę do dzbanka. Dobrze mieszamy całość, aby upewnić się, że kawa jest równomiernie namoczona.
Zobacz też:
Czekolada z owocami. Prosty przepis
Przykrywamy dzbanek i umieszczamy go w lodówce na co najmniej 12, ale nie więcej niż 24 godziny. To pozwoli kawie dobrze nasiąknąć i stworzyć intensywny napar. Po tym czasie przecedzamy kawę przez filtr do kawy lub sitko do oddzielenia fusów.
Zobacz też:
Następnym krokiem jest napełnienie szklanki lodem, a później polanie kawy na wierzch. Dodajemy również mleko lub śmietankę oraz syrop smakowy do kawy. Mieszamy wszystko i cieszymy się smakiem idealnej kawy mrożonej!