Przepis na tiramisu
Tiramisu to tradycyjny włoski deser. Jest on aromatyczny, kremowy i rozpływający się w ustach. Przedstawiamy na najlepszy przepis na ciasto pełne smaków. Sprawdź, jak wykonać je samodzielnie w domu.
Zobacz też:
Przepis na tiramisu
Składniki:
- 350 ml zaparzonej kawy espresso,
- 25 ml likieru amaretto,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 70 g cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- 300 g podłużnych biszkoptów,
- 3 łyżki gorzkiego kakao.
Przygotowanie:
Na samym początku zaparzamy kawę espresso, do której dodajemy likier amaretto. Całość mieszamy i czekamy, aż ostygnie. 4 żółtka ubijamy z cukrem pudrem na jasny i delikatny krem. Następnie do żółtek dodajemy mascarpone po kilka łyżek. Cały czas ubijamy.
W oddzielnej miseczce ubijamy 2 białka wraz z solą. Powinny być sztywne. Następnie białko łączymy delikatnie z żółtkami i mascarpone. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dno układamy warstwę biszkoptów, które najpierw zamaczamy w kawie z amaretto.
Następnie na wierzch biszkoptów układamy warstwę mascarpone. Na to nakładamy kolejną warstwę zamoczonych biszkoptów i kremu. Powtarzamy, aż nie skończą się produkty. Najważniejsze, aby na górze była masa z mascarpone, którą posypujemy gorzkim kakao. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Na drugi dzień pyszne tiramisu jest gotowe!