Przepis na ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe jest deserem, który zachwyci podniebienia wszystkich smakoszy słodkości. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a smakiem potrafi wywołać niesamowite poczucie pyszności i delikatności. Jak je wykonać?
Zobacz też:
Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:
- 80 g masła,
- 100 g czekolady deserowej,
- 125 ml mleka,
- 2 jajka,
- 150 g cukru,
- 150 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Zobacz też:
Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto
Przygotowanie:
W małym garnku roztapiamy masło oraz czekoladę, mieszając składniki ze sobą. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego mleko, całoś ponownie mieszając. W osobnej misce za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem.
Przygotowujemy drugą miskę, do której przesiewamy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia. Następnie do mąki dodajemy jajka oraz masę czekoladową i ponownie miksujemy całość. Składniki powinny połączyć się w jednolitą masę.
Zobacz też:
Ciasto marchewkowe – jak je zrobić, aby było wilgotne?
Ciasto wlewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza i ciasto pieczemy przez około 45 minut. Gdy wyjmiemy je z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe!