Przepis na bigos
Bigos to tradycyjne polskie danie. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt i rodzinnych spotkań bez tej potrawy. Jak wykonać go samodzielnie w domu, aby był aromatyczny? Przedstawiamy najlepszy przepis na bigos!
Zobacz też:
Przepis na bigos
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 200 g kiełbasy,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
- 3 szklanki bulionu,
- 30 g suszonych borowików,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 1 jabłko,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- 1 listek laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżka majeranku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Mięso dokładnie przemywamy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie kroimy je w kosteczkę. Później w kosteczkę kroimy cebulkę i podsmażamy ją na patelni wraz z oliwą z oliwek. Po chwili dodajemy masło, aby je również podsmażyć.
Następnie do patelni wlewamy 2 szklanki gorącego bulionu i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż całość się zagotuje. Następnie dodajemy suszone grzybki i zmniejszamy ogień. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 45 minut.
Zobacz też:
Przepis na zupę z pieczonych warzyw
Po tym czasie do całości dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe, obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko. Całość dokładnie mieszamy. Po tym wsypujemy odciśniętą kiszoną kapustę i jeszcze jedną szklankę bulionu.
Ponownie przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie obieramy kiełbasę ze skóry i kroimy ją na małe kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Dodajemy ją do kapusty i gotujemy przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i całość porządnie mieszamy. Przepyszny bigos gotowy!
Zobacz też:
Przepis na makaron z sosem serowym