Przepis na aksamitny krem z dynii

Jesienne dni są idealną okazją do przygptowania aksamitnego kremu z dynii. Zupę przygotowuje się łatwo oraz bardzo szybko. Jak ją wykonać samodzielnie w domu, aby swym smakiem urzekła wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na aksamitny krem z dynii
Składniki:
- 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
- 1 duża cebula (pokrojona w kostkę),
- 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekane),
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 18% (w zależności od preferencji),
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła,
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- Szczypiorek lub pestki dyni do dekoracji (opcjonalnie).
Zobacz też:
Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte
Przygotowanie:
Na samym początku w dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub masło. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez około 1 minutę.
Zobacz też:
Nie pieczona, tylko smażona! Przepis na pyszną pizzę
Do garnka dodajemy pokrojoną dynię, a następnie zalewamy ją bulionem warzywnym lub drobiowym. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
Zobacz też:
Gdy dynia jest już miękka, zdejmujemy garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego (lub w blenderze stacjonarnym) miksujemy zawartość garnka na gładki krem. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową do smaku. Możemy dodać te przyprawy stopniowo, próbując zupy, aby osiągnąć pożądany smak.
Zobacz też:
Przepis na pyszne włoskie bruschetta
Wlewamy śmietanę do zupy i dokładnie mieszamy. Jeśli potrzebujemy, możemy jeszcze chwilę podgrzać zupę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia po dodaniu śmietany. Przelewamy zupę do misek, dekorując szczypiorkiem lub prażonymi pestkami dyni dla dodatkowej tekstury i smaku.