Pyszna i elegancka przekąska! Pieczone figi z serem kozim, miodem i migdałami  - Piekniejsze.pl

Pyszna i elegancka przekąska! Pieczone figi z serem kozim, miodem i migdałami 

Przepis na figi pieczone z serem kozim, miodem i migdałami.

Szukasz przepisu na szybką, pyszną i elegancką przekąskę? Przygotuj pieczone figi z serem kozim, miodem i migdałami! Danie to świetnie komponuje się z białym winem, np. sauvignon blanc!

Zobacz też: Szybka kolacja dla dwojga. Krewetki w maśle czosnkowym

Figi pieczone z serem kozim, miodem i migdałami

Składniki

  • 8 świeżych fig
  • 100 g sera koziego 
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki migdałów (płatki migdałowe lub posiekane migdały)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Umyj i osusz figi. Każdą z nich natnij na krzyż od góry, ale nie do końca, tak aby otworzyły się jak kwiat. 

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

Do środka każdej figi włóż kawałek sera koziego.

Ułóż nadziane figi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je odrobiną oliwy z oliwek i delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Piecz przez około 10 minut, do momentu aż figi zmiękną, a ser się lekko rozpuści. 

Po tym czasie wyjmij figi z piekarnika i od razu skrop każdą figę miodem. Posyp migdałami. 

Smacznego! 

Zobacz też: Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem!