Pyszna i elegancka przekąska! Pieczone figi z serem kozim, miodem i migdałami
Szukasz przepisu na szybką, pyszną i elegancką przekąskę? Przygotuj pieczone figi z serem kozim, miodem i migdałami! Danie to świetnie komponuje się z białym winem, np. sauvignon blanc!
Zobacz też: Szybka kolacja dla dwojga. Krewetki w maśle czosnkowym
Figi pieczone z serem kozim, miodem i migdałami
Składniki
- 8 świeżych fig
- 100 g sera koziego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki migdałów (płatki migdałowe lub posiekane migdały)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Umyj i osusz figi. Każdą z nich natnij na krzyż od góry, ale nie do końca, tak aby otworzyły się jak kwiat.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Do środka każdej figi włóż kawałek sera koziego.
Ułóż nadziane figi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je odrobiną oliwy z oliwek i delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Piecz przez około 10 minut, do momentu aż figi zmiękną, a ser się lekko rozpuści.
Po tym czasie wyjmij figi z piekarnika i od razu skrop każdą figę miodem. Posyp migdałami.
Smacznego!
Zobacz też: Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem!