Placki ziemniaczane – najlepszy przepis

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań większości Polaków, które jest również jednym z tradycyjniejszych w naszym społeczeństwie. Ich smak i chrupkość potrafi zachwycić wiele podniebień. Przedstawiamy przepis na najlepsze placki ziemniaczane.
Zobacz też:
Jagodzianki – najlepszy przepis z sezonowym owocem
Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 1/4 cebuli,
- 1 jajko,
- sól do smaku,
- olej roślinny do smażenia.
Zobacz też:
Żurek – najlepszy przepis na zupę
Przygotowanie:
Wszystkie ziemniaki dokładnie obieramy i wkładamy do zimnej wody. Następnie ścieramy każdego ziemniaka na tarce o małych oczkach. Po około 10 minutach odlać sok z miski, w której są starte ziemniaki. Następnie za pomocą dłoni wyciskamy resztę soku.
W międzyczasie obieramy cebulę, którą następnie bardzo drobno siekamy. Dodajemy ją do posiekanych ziemniaków. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i sól do smaku. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy za pomocą dłoni.
Patelnię rozgrzewamy olejem roślinnym. Następnie wykładamy na patelnie po jednej łyżce masy ziemniaczanej, formując z niej placek. Jedną stronę smażymy przez około 2-3 minuty na złocisty kolor. Odwracamy i powtarzamy czynność. Placki ziemniaczane zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Możemy posypać je solą lub podać ze śmietaną. Gotowe!
Zobacz też: