Przepis na fit ciasto krówkowe - Piekniejsze.pl

Przepis na fit ciasto krówkowe

Przepis na krówkowe ciasto! Jest pyszne i zdrowe!

Naszła Cię ochota na słodkie, choć jesteś na diecie? Skorzystaj z przepisu na fit ciasto krówkowe i zaspokój swoją zachciankę!

Zobacz też: Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!

Przepis na fit ciasto krówkowe

Składniki 

Spód

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych lub owsianych (możesz użyć bezglutenowych, jeśli potrzebujesz).
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) lub masła orzechowego.

Masa krówkowa

  • 2 puszki mleka kokosowego (schłodzone przez noc w lodówce – tylko gęsta część).
  • 2-3 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzeszków).
  • 3-4 łyżki syropu klonowego, miodu lub erytrytolu.
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Dodatki

  • Posiekane orzechy (np. włoskie, nerkowce, laskowe).
  • Wiórki kokosowe lub gorzka czekolada (min. 70% kakao) – do dekoracji.

Przygotowanie

Zblenduj herbatniki na drobny piasek. Dodaj roztopiony olej kokosowy lub masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Masa powinna przypominać mokry piasek.Wyłóż masę na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Wstaw do lodówki na 20-30 minut.

Wyjmij gęstą część mleka kokosowego z puszki. Ubij mleko kokosowe na gładką masę, dodając masło orzechowe, syrop klonowy (lub inny słodzik) i ekstrakt waniliowy. Spróbuj masę i w razie potrzeby dodaj więcej słodzika.

Wyłóż masę krówkową na schłodzony spód. Posyp wierzch posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub startą gorzką czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby masa dobrze stężała.

Smacznego!

Zobacz też: Obłędny fit Twix

Na czasie

Brak danych.