Przepis na fit ciasto krówkowe
Naszła Cię ochota na słodkie, choć jesteś na diecie? Skorzystaj z przepisu na fit ciasto krówkowe i zaspokój swoją zachciankę!
Zobacz też: Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!
Przepis na fit ciasto krówkowe
Składniki
Spód
- 200 g herbatników pełnoziarnistych lub owsianych (możesz użyć bezglutenowych, jeśli potrzebujesz).
- 2-3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) lub masła orzechowego.
Masa krówkowa
- 2 puszki mleka kokosowego (schłodzone przez noc w lodówce – tylko gęsta część).
- 2-3 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100% orzeszków).
- 3-4 łyżki syropu klonowego, miodu lub erytrytolu.
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Dodatki
- Posiekane orzechy (np. włoskie, nerkowce, laskowe).
- Wiórki kokosowe lub gorzka czekolada (min. 70% kakao) – do dekoracji.
Przygotowanie
Zblenduj herbatniki na drobny piasek. Dodaj roztopiony olej kokosowy lub masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Masa powinna przypominać mokry piasek.Wyłóż masę na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociskając. Wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Wyjmij gęstą część mleka kokosowego z puszki. Ubij mleko kokosowe na gładką masę, dodając masło orzechowe, syrop klonowy (lub inny słodzik) i ekstrakt waniliowy. Spróbuj masę i w razie potrzeby dodaj więcej słodzika.
Wyłóż masę krówkową na schłodzony spód. Posyp wierzch posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub startą gorzką czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby masa dobrze stężała.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędny fit Twix