Obłędny łosoś zapiekany w parmezanie - Piekniejsze.pl

Obłędny łosoś zapiekany w parmezanie

Przepis na łososia zapiekanego w parmezanie.

Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Postaw na zapiekanego łososia w parmezanie! Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu, ten przepis jest dla Ciebie!

Zobacz też: Tagliatelle z łososiem w obłędnym sosie śmietanowym

Obłędny łosoś zapiekany w parmezanie

Składniki

  • 2 filety z łososia
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła (rozpuszczonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki suszonego oregano lub tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Opłucz filety, osusz ręcznikiem papierowym i posól oraz popieprz z obu stron.

W miseczce wymieszaj starty parmezan, bułkę tartą, czosnek, oregano, sok z cytryny i rozpuszczone masło.

Posmaruj łososia oliwą z oliwek, a następnie nałóż równomiernie przygotowaną mieszankę serową na wierzch filetów.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż łosoś będzie miękki, a serowa skorupka złocista i chrupiąca.

Podawaj od razu, posypując świeżą natką pietruszki i ewentualnie podając z kawałkiem cytryny.

Zobacz też: Krewetki w sosie luizjańskim

Na czasie

Brak danych.