Krewetki w sosie luizjańskim - Piekniejsze.pl

Krewetki w sosie luizjańskim

Przepis na krewetki w sosie luizjańskim!

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Oto przepis na krewetki w sosie luizjańskim! Danie to, cieszy się ogromną popularnością szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Łączy w sobie owoce morza i intensywne przyprawy, co daje smak pełen głębi.

Zobacz też: Szybka kolacja dla dwojga. Krewetki w maśle czosnkowym

Krewetki w sosie po luizjańsku

Składniki

• 500 g krewetek (świeżych lub mrożonych, obranych)

• 2 łyżki masła

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• 1 cebula, drobno posiekana

• 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę

• 2 ząbki czosnku, posiekane

• 1 łyżeczka papryki wędzonej

• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

• 1/2 łyżeczki tymianku

• 1/4 łyżeczki cayenne 

• 1 szklanka bulionu 

• 1/2 szklanki białego wina

• 1 łyżka koncentratu pomidorowego

• 1 łyżeczka sosu Worcestershire

• sól i pieprz do smaku

• świeża pietruszka do posypania

Przygotowanie

Odmroź krewetki. Cebulę, paprykę i czosnek drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i paprykę. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.

Do warzyw dodaj paprykę wędzoną, kmin, tymianek oraz cayenne. Smaż przez 2 minuty.

Wlej bulion i białe wino, dodaj koncentrat pomidorowy i sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż sos lekko się zredukuje.

Włóż krewetki do sosu i gotuj przez około 4 minuty.

Podawaj posypane świeżą pietruszką. 

Smacznego!

Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Makaron w obłędnym sosie ziołowym