Krewetki w sosie luizjańskim

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Oto przepis na krewetki w sosie luizjańskim! Danie to, cieszy się ogromną popularnością szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Łączy w sobie owoce morza i intensywne przyprawy, co daje smak pełen głębi.
Zobacz też: Szybka kolacja dla dwojga. Krewetki w maśle czosnkowym
Krewetki w sosie po luizjańsku
Składniki
• 500 g krewetek (świeżych lub mrożonych, obranych)
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 cebula, drobno posiekana
• 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 1 łyżeczka papryki wędzonej
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 1/4 łyżeczki cayenne
• 1 szklanka bulionu
• 1/2 szklanki białego wina
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka sosu Worcestershire
• sól i pieprz do smaku
• świeża pietruszka do posypania
Przygotowanie
Odmroź krewetki. Cebulę, paprykę i czosnek drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i paprykę. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
Do warzyw dodaj paprykę wędzoną, kmin, tymianek oraz cayenne. Smaż przez 2 minuty.
Wlej bulion i białe wino, dodaj koncentrat pomidorowy i sos Worcestershire. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż sos lekko się zredukuje.
Włóż krewetki do sosu i gotuj przez około 4 minuty.
Podawaj posypane świeżą pietruszką.
Smacznego!
Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Makaron w obłędnym sosie ziołowym