Pyszna domowa granola z miodem i czekoladą! Jak ją zrobić?
Twoim ulubionym śniadaniem jest granola otulona jogurtem naturalnym? Jeśli tak, to warto wypróbować przepis na jej domową wersję z miodem i czekoladą!
Zobacz też: Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!
Przepis na domową granolę z miodem i czekoladą
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. migdałów, laskowych, włoskich)
- 1/4 szklanki pestek (np. dyni, słonecznika)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posiekanej czekolady
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W misce połącz płatki owsiane, orzechy, pestki i wiórki kokosowe.
Do garnka przelej miód i olej kokosowy. Podgrzewaj, aż olej się rozpuści. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Polej suche składniki mieszanką miodu i oleju. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Rozłóż mieszankę równomiernie na blasze i piecz ją przez około 20 minut, mieszajac do parę minut.
Po tym czasie wyjmij granolę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gdy granola ostygnie, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Spożyj przygotowaną granolę do 2 tygodni.
Zobacz też: Przepis na fit ciasto krówkowe