Pyszna domowa granola z miodem i czekoladą! Jak ją zrobić? - Piekniejsze.pl

Pyszna domowa granola z miodem i czekoladą! Jak ją zrobić?

Przepis na domową granolę!

Twoim ulubionym śniadaniem jest granola otulona jogurtem naturalnym? Jeśli tak, to warto wypróbować przepis na jej domową wersję z miodem i czekoladą! 

Zobacz też: Domowe masło orzechowe. Jest pyszne!

Przepis na domową granolę z miodem i czekoladą

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. migdałów, laskowych, włoskich)
  • 1/4 szklanki pestek (np. dyni, słonecznika)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1/4 szklanki miodu 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady 

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. W misce połącz płatki owsiane, orzechy, pestki i wiórki kokosowe. 

Do garnka przelej miód i olej kokosowy. Podgrzewaj, aż olej się rozpuści. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. 

Polej suche składniki mieszanką miodu i oleju. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. 

Rozłóż mieszankę równomiernie na blasze i piecz ją przez około 20 minut, mieszajac do parę minut.

Po tym czasie wyjmij granolę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gdy granola ostygnie, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. 

Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Spożyj przygotowaną granolę do 2 tygodni. 

Zobacz też: Przepis na fit ciasto krówkowe

Na czasie

Brak danych.