Tagliatelle z łososiem w obłędnym sosie śmietanowym

Nie masz pomysłu na obiad, a chcesz zrobić coś pysznego w kilkanaście minut? Przychodzimy z pomocą! Oto przepis na obłędne tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym!
Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?
Tagliatelle z łososiem w obłędnym sosie śmietanowym
Składniki (na 2 porcje)
- 200 g makaronu tagliatelle
- 150 g świeżego łososia (lub wędzonego)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 ml białego wina
- 50 g parmezanu (starty)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz do smaku
- świeży koperek lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Ugotuj tagliatelle w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.
Jeśli używasz świeżego łososia, usuń skórę i pokrój go na małe kawałki. Jeśli wędzonego, porwij go na mniejsze części.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez 30 sekund. Dodaj kawałki łososia na patelnię i smaż przez 2-3 minuty (jeśli używasz wędzonego, dodaj go na samym końcu).
Wlej białe wino i poczekaj, aż odparuje. Dodaj śmietankę, parmezan i sok z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Wrzuć makaron do sosu i wymieszaj. Jeśli wolisz rzadszy sos, dodaj wody z makaronu.
Podawaj ze świeżym koperkiem, natką pietruszki i odrobiną startego parmezanu.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędny łosoś w pysznym sosie cytrynowo-dyniowym