Tagliatelle z łososiem w obłędnym sosie śmietanowym - Piekniejsze.pl

Tagliatelle z łososiem w obłędnym sosie śmietanowym

Przepis na obłędne tagliatelle z łososiem!

Nie masz pomysłu na obiad, a chcesz zrobić coś pysznego w kilkanaście minut? Przychodzimy z pomocą! Oto przepis na obłędne tagliatelle z łososiem w sosie śmietanowym!

Zobacz też: Jak przyrządzić prawdziwą włoską carbonarę?

Tagliatelle z łososiem w obłędnym sosie śmietanowym

Składniki (na 2 porcje)

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 150 g świeżego łososia (lub wędzonego)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 ml białego wina
  • 50 g parmezanu (starty)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • świeży koperek lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Ugotuj tagliatelle w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.

Jeśli używasz świeżego łososia, usuń skórę i pokrój go na małe kawałki. Jeśli wędzonego, porwij go na mniejsze części.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez 30 sekund. Dodaj kawałki łososia na patelnię i smaż przez 2-3 minuty (jeśli używasz wędzonego, dodaj go na samym końcu).

Wlej białe wino i poczekaj, aż odparuje. Dodaj śmietankę, parmezan i sok z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.

Wrzuć makaron do sosu i wymieszaj. Jeśli wolisz rzadszy sos, dodaj wody z makaronu.

Podawaj ze świeżym koperkiem, natką pietruszki i odrobiną startego parmezanu.

Smacznego! 

Zobacz też: Obłędny łosoś w pysznym sosie cytrynowo-dyniowym