Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu - Piekniejsze.pl

Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu

Lato to idealna pora, aby wykorzystywać truskawki do różnych deserów. Przedstawiamy przepis na najlepsze muffinki z ich użyciem!
Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu
Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu, fot. pixabay.com

Lato daje nam wiele możliwości, jeśli chodzi o wybór owoców sezonowych. Ich zjadanie staje się naszą codziennością, sięgamy po nie gdy tylko mamy okazję. Truskawki są dobrym dodatkiem do muffinek, gdyż wspólnie tworzą wspaniałą kompozycję. Owoc sam w sobie jest słodki, więc świetnie podkreśli smak ciasta. Dodatkowo truskawki mają wiele zdrowotnych właściwości.

Zobacz też:

Przepis na kruche ciasteczka maślane z budyniem

Muffinki truskawkowe są bardzo łatwe w wykonaniu, a składniki nie wymagają od nas dużego nakładu finansowego. Przedstawiamy przepis na najlepszy deser z użyciem sezonowego owocu.

Zobacz też:

Truskawki. Przepisy na desery z wykorzystaniem owocu

Muffinki truskawkowe – przepis

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła lub oleju
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej.

Przygotowanie:

Nim zaczniemy przygotowywać ciasto, warto pamiętać, że składniki powinny przebywać w temperaturze pokojowej.

Na samym początku mokre składniki: jajka, mleko i olej mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, a następnie wsypujemy do nich suche składniki (cukier, cukier waniliowy, mąka, proszek do pieczenia) i mieszamy dalej przy użyciu trzepaczki. Powstaje nam jednolita masa, która praktycznie jest już gotowa.

Truskawki kroimy w połówki, po czym oprószamy je delikatnie bułką tartą bądź mąką ziemniaczaną, aby puściły mniej soku podczas pieczenia. Następny krok jaki musimy zrobić to nałożenie do foremek naszego ciasta. Do środka naszej surowej muffinki dajemy truskawki. Do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni (góra i dół) wkładamy muffinki na około 25 minut.

Na sam koniec muffinki posypujemy cukrem pudrem. Można również zrobić krem na bazie śmietanki 30% i serka mascarpone (składniki pół na pół, ubijamy). Wierzch można udekorować przekrojonymi truskawkami. Gotowe!

Zobacz też:

Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu

Na czasie

Brak danych.