Przepis na błyskawiczne ciasto - Piekniejsze.pl

Przepis na błyskawiczne ciasto

Nie ma prostszego przepisu!

Masz ochotę na coś słodkiego? Przychodzą do Ciebie goście i chcesz przygotować smakołyk do kawy, lecz nie posiadasz zdolności cukierniczych? Wypróbuj przepis na najprostsze w wykonaniu ciasto!

Zobacz też: Dlaczego wyszedł mi zakalec? Co robić, aby ciasto dobrze wyrosło?

Przepis na błyskawiczne ciasto

Składniki

– 2 szklanki mąki pszennej

– 1 szklanka cukru

– 3/4 szklanki kakao

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 szklanka mleka

– 1/2 szklanki oleju roślinnego

– 2 jajka

– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie 

Natłuść i oprósz mąką formę do pieczenia (np. tortownicę). W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko, olej roślinny, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki na gładkie ciasto.

 Stopniowo dodawaj gorącą wodę do ciasta, mieszając ciągle. Ciasto będzie dość cienkie, ale to normalne. Wlej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.

Piecz ciasto w rozgrzanym do 180 stopni  piekarniku przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy wilgotny patyczek do ciasta włożony do środka wyjdzie czysty.

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed pokrojeniem.

Smacznego!

Zobacz też: Ciasto gruszkowe bez cukru. Prosty przepis!