Kapuśniak – przepis na idealną zupę

Z jednej strony kapuśniak to bardzo tradycyjna zupa, ale nie każdemu smakuje. Bywa, że powodem jest jej nieprawidłowe przyrządzenie. Jej jednym z głównych składników jest kiszona kapusta. Przedstawiamy najlepszy przepis na domowy rosół, który zachwyci niejedno podniebienie.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną kapustę
Przepis na kapuśniak
Składniki:
- 400 g żeberek wieprzowych,
- 150 g boczku wędzonego,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 500 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 200 g selera,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Zobacz też:
Rosół – przepis na idealną zupę
Przygotowanie:
Żeberka kroimy na kilka większych części. Wkładamy je do garnka i zalewamy około 1,5-2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy żeberka do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 40 minut.
Następnym krokiem jest opłukanie pod zimną i bieżącą wodą: marchewki, selera i pietruszki. Obieramy je przy pomocy noża lub obieraczki. Selera i pietruszki nie kroimy, jedynie marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do wywaru.
Zobacz też:
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński
Do wywaru dodajemy całą cebulę i przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy całość kolejne 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy na kosteczkę i dodajemy do wywaru. Ze słoika wyjmujemy kiszoną kapustę, którą trzeba poszatkować. Odciskamy ją lekko i również dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 20 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, na którym będziemy podsmażać boczek, który kroimy w kosteczkę. Dodajemy go do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy mąkę i masło, aby powstała zasmażka. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Kapuśniak gotowy!