Kapuśniak - przepis na idealną zupę - Piekniejsze.pl

Kapuśniak – przepis na idealną zupę

Kapuśniak to tradycyjna zupa, która często gości w polskich domach. Jak ją wykonać, aby była aromatyczna i zachwycała wiele podniebień?
Kapuśniak - przepis na idealną zupę
Kapuśniak – przepis na idealną zupę, fot. pixabay.com

Z jednej strony kapuśniak to bardzo tradycyjna zupa, ale nie każdemu smakuje. Bywa, że powodem jest jej nieprawidłowe przyrządzenie. Jej jednym z głównych składników jest kiszona kapusta. Przedstawiamy najlepszy przepis na domowy rosół, który zachwyci niejedno podniebienie.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną kapustę

Przepis na kapuśniak

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 200 g selera,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Zobacz też:

Rosół – przepis na idealną zupę

Przygotowanie:

Żeberka kroimy na kilka większych części. Wkładamy je do garnka i zalewamy około 1,5-2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy żeberka do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 40 minut.

Następnym krokiem jest opłukanie pod zimną i bieżącą wodą: marchewki, selera i pietruszki. Obieramy je przy pomocy noża lub obieraczki. Selera i pietruszki nie kroimy, jedynie marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do wywaru.

Zobacz też:

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński

Do wywaru dodajemy całą cebulę i przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy całość kolejne 30 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy na kosteczkę i dodajemy do wywaru. Ze słoika wyjmujemy kiszoną kapustę, którą trzeba poszatkować. Odciskamy ją lekko i również dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 20 minut.

Na patelni rozpuszczamy masło, na którym będziemy podsmażać boczek, który kroimy w kosteczkę. Dodajemy go do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy mąkę i masło, aby powstała zasmażka. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Kapuśniak gotowy!

Na czasie

Brak danych.