Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony bób

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepszy kiszony bób – jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na kiszony bób
Składniki:
- 1 kg bobu,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 małe łyżeczki ziaren białej gorczycy
- kilka gałązek kopru,
- solanka (1 łyżka soli na 1 litr wody).
Przygotowanie:
Bób wyłuskujemy ze strączków. Następnie gotujemy wodę w garnku, do której wkładamy bób i zagotowujemy. Po 3-4 minutach odcedzamy wodę z bobu i zostawiamy go na chwilę, aby się ostudził. Następnie zagotowujemy wodę z solą, w proporcjach 1:1.
Zobacz też:
[Wideo] Przepis na kiszone śledzie + reakcja osób, które je jedzą
Po tym czasie czekamy, aż sól dokładnie rozpuści się w wodzie i powstanie solanka. Do słoików wkładamy gałązki kopru, ziarno gorczycy oraz 2 ząbki czosnku. Na to nakładamy bób. Całość zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało ponad jej powierzchnię.
Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby bób dalej spokojnie się kisił. Po 4 tygodniach kiszony bób będzie gotowy!
Zobacz też:
Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszony imbir