Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszony imbir - Piekniejsze.pl

Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszony imbir

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszony imbir jak u babci!
Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszony imbir
Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszony imbir, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepszy kiszony imbir – jak u babci!

Przepis na kiszony imbir

Składniki:

  • 200 g koszenia imbiru,
  • 2/3 szklanki octu ryżowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Imbir dokładnie obieramy, a następnie kroimy, bądź trzemy w bardzo cienkie plasterki. Następnie posypujemy go solą i odstawiamy, aby puścił sok. W międzyczasie do garnka wlewamy ocet ryżowy. Do niego dodajemy wodę i cukier.

Ocet z wodą i cukrem zagotowujemy, a następnie dokładnie mieszamy i czekamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy, aby troszkę ostygnął. Imbir odsączamy i przekładamy do słoika. Następnie zalewamy go przygotowanym roztworem wody, cukru i octu. Trzeba pamiętać, aby był on dokładnie przykryty i nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu.

Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby imbir dalej spokojnie się kisił. Po 4 tygodniach kiszony imbir będzie gotowy!

Imbir to tylko jeden z wielu prozdrowotnym produktów, który świetnie nadaje się do kiszenia. Jeśli Ci zasmakuje, koniecznie sprawdź inspiracje na domowe kiszonki warzywne na portalu SoEstetic.