Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszony imbir
Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepszy kiszony imbir – jak u babci!
Przepis na kiszony imbir
Składniki:
- 200 g koszenia imbiru,
- 2/3 szklanki octu ryżowego,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki wody,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Imbir dokładnie obieramy, a następnie kroimy, bądź trzemy w bardzo cienkie plasterki. Następnie posypujemy go solą i odstawiamy, aby puścił sok. W międzyczasie do garnka wlewamy ocet ryżowy. Do niego dodajemy wodę i cukier.
Ocet z wodą i cukrem zagotowujemy, a następnie dokładnie mieszamy i czekamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy, aby troszkę ostygnął. Imbir odsączamy i przekładamy do słoika. Następnie zalewamy go przygotowanym roztworem wody, cukru i octu. Trzeba pamiętać, aby był on dokładnie przykryty i nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu.
Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby imbir dalej spokojnie się kisił. Po 4 tygodniach kiszony imbir będzie gotowy!
Imbir to tylko jeden z wielu prozdrowotnym produktów, który świetnie nadaje się do kiszenia. Jeśli Ci zasmakuje, koniecznie sprawdź inspiracje na domowe kiszonki warzywne na portalu SoEstetic.