Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone oliwki - Piekniejsze.pl

Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone oliwki

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszone oliwki jak u babci!
Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone oliwki
Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone oliwki, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone oliwki – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Przepis na kiszone oliwki

Składniki:

  • 2 kg oliwek,
  • 2 litry wody z ogórków kiszonych,
  • główka czosnku.

Przygotowanie:

Oliwki można zakisić z pestkami lub można się ich pozbyć. Słoik oraz zakrętki dokładnie parzymy. Oliwki przemywamy zimną wodą i zostawiamy, aż się podsuszą. Następnie główkę czosnku dzielimy na pojedyncze ząbki, które obieramy z łupin.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone truskawki

Do słoika wkładamy oliwki. Dodajemy do nich ząbki czosnku. Warto pamiętać, aby wszystko było ciasno ułożone, a między czosnkiem i oliwkami nie było pustych przerw. Nie wolno jednak rozgnieść oliwek. Całość zalewamy wodą z ogórków kiszonych, tak aby dokładnie zakryła oliwki. Nic nie powinno wystawiać ponad powierzchnię płynu.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony czosnek

Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby oliwki dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone oliwki będą gotowe!