Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony czosnek
Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepszy kiszony czosnek – jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na kiszony czosnek
Składniki:
- 10 główek czosnku,
- 2 iście chrzanu lub korzeń chrzanu,
- łyżeczka gorczycy,
- łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego,
- ziele angielskie,
- listek laurowy,
- łodygi i nasiona kopru,
- 3 plastry cebuli,
- 1 ostra papryczka,
- 2 litry wody,
- 100 ml soli.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki
Przygotowanie:
Główki czosnku rozdzielamy i dokładnie obieramy z łupinek. Następnie przygotowujemy słoik i na jego dno wrzucamy liście chrzanu lub korzeń chrzanu, plaster cebuli, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i ostrą papryczkę. Następnie ząbki czosnku układamy w słoiku bardzo ciasno, aby nie było pomiędzy nimi odstępów.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pomidory
W garnku zagotowujemy wodę. Następnie wsypujemy sól i mieszamy tak długo, aż całkowicie nie rozpuści się ona w wodzie. Następnie tak przygotowaną solanką zalewamy czosnek. Trzeba pamiętać, aby zalewa wszystko dokładnie przykryła i nic nie zostawało na wierzchu.
Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby czosnek dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszony czosnek będzie gotowy!
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pieczarki