Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony czosnek - Piekniejsze.pl

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony czosnek

Kiszonki to jeden z najzdrowszych sposobów spożywania warzyw. Przedstawiamy przepis na kiszony czosnek jak u babci!
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony czosnek
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony czosnek, fot. pixabay.com

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia, wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepszy kiszony czosnek – jak u babci!

Zobacz też:

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Przepis na kiszony czosnek

Składniki:

  • 10 główek czosnku,
  • 2 iście chrzanu lub korzeń chrzanu,
  • łyżeczka gorczycy,
  • łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • łodygi i nasiona kopru,
  • 3 plastry cebuli,
  • 1 ostra papryczka,
  • 2 litry wody,
  • 100 ml soli.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone rzodkiewki

Przygotowanie:

Główki czosnku rozdzielamy i dokładnie obieramy z łupinek. Następnie przygotowujemy słoik i na jego dno wrzucamy liście chrzanu lub korzeń chrzanu, plaster cebuli, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i ostrą papryczkę. Następnie ząbki czosnku układamy w słoiku bardzo ciasno, aby nie było pomiędzy nimi odstępów.

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pomidory

W garnku zagotowujemy wodę. Następnie wsypujemy sól i mieszamy tak długo, aż całkowicie nie rozpuści się ona w wodzie. Następnie tak przygotowaną solanką zalewamy czosnek. Trzeba pamiętać, aby zalewa wszystko dokładnie przykryła i nic nie zostawało na wierzchu.

Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby czosnek dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszony czosnek będzie gotowy!

Zobacz też:

Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone pieczarki