Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone oliwki

Kiszonki to jeden ze zdrowszych sposobów spożywania warzyw i owoców. Dzięki zachodzącej fermentacji podczas kiszenia wydziela się wiele substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm. Przedstawiamy przepis na najlepsze kiszone oliwki – jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na kiszone oliwki
Składniki:
- 2 kg oliwek,
- 2 litry wody z ogórków kiszonych,
- główka czosnku.
Przygotowanie:
Oliwki można zakisić z pestkami lub można się ich pozbyć. Słoik oraz zakrętki dokładnie parzymy. Oliwki przemywamy zimną wodą i zostawiamy, aż się podsuszą. Następnie główkę czosnku dzielimy na pojedyncze ząbki, które obieramy z łupin.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone truskawki
Do słoika wkładamy oliwki. Dodajemy do nich ząbki czosnku. Warto pamiętać, aby wszystko było ciasno ułożone, a między czosnkiem i oliwkami nie było pustych przerw. Nie wolno jednak rozgnieść oliwek. Całość zalewamy wodą z ogórków kiszonych, tak aby dokładnie zakryła oliwki. Nic nie powinno wystawiać ponad powierzchnię płynu.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszony czosnek
Słoik dokładnie zamykamy zakrętką i odkładamy na kilka dni do temperatury pokojowej, tak aby zaczął zachodzić proces fermentacji. Po tym czasie odkładamy słoik do ciemnej i chłodnej piwnicy, aby oliwki dalej spokojnie się kisiły. Po 4 tygodniach kiszone oliwki będą gotowe!