Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszoną kapustę

Kiszone warzywa są jedną z najzdrowszych form ich przyjmowania. Nie tylko podnoszą odporność, ale również pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Przedstawiamy przepis na najlepszą kiszoną kapustę – jak u babci!
Zobacz jakie zdrowotne działania wykazują kiszonki:
Składniki:
- 10 kg białej kapusty,
- 1 kg marchewki,
- 1 szklanka soli kamiennej.
Przygotowanie:
Główki kapusty porządnie myjemy i zdejmujemy z nich 2-3 warstwy wierzchnich liści. Następnie kroimy je na cztery części, wykrawamy środek i porządnie szatkujemy nożem. Marchewki obieramy, a następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Kapustę i marchewkę łączymy w misce. Dodajemy do tego sól i mieszamy.
Przepis można urozmaicić dodając 2 łyżki kminku i 3 poszatkowane jabłka, jednak nie jest to krok obowiązkowy.
W garnku przygotowujemy zalewę solną (woda i sól pół na pół). Następnie kapustę przekładamy do słoików i zakrywamy ją całą, za pomocą zalewy. Zakręcamy dokładnie słoiki i odstawiamy je do piwnicy. Zajdzie w nich fermentacja i po około miesiącu będziemy mogli cieszyć się pyszną kiszona kapustą!
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone ogórki