Jesienna sałatka z pieczoną dynią - Piekniejsze.pl

Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Przepis na prawdziwie jesienną sałatkę!

Jesienna sałatka z pieczoną dynią to pyszna, sycąca i kolorowa propozycja, idealna na chłodniejsze dni. Jest pełna witamin i zdrowych tłuszczów!

Zobacz też: Zupa dyniowa z chrzanowym twistem. Spróbuj!

Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Składniki

  • 1 mała dynia
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 granat lub jabłko
  • 50 g sera feta lub koziego
  • 1 garść orzechów włoskich `
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy do dyni: cynamon, papryka słodka, pieprz, tymianek

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 200°C. Usuń nasiona z dyni i pokrój ją w kostkę. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawami (np. cynamonem, papryką, tymiankiem, solą, pieprzem). Piecz przez około 25 minut.
W tym czasie umyj szpinak, opłucz nasiona granatu lub pokrój w cienkie plastry. Upraż orzechy włoskie na suchej patelni.

W misce połącz oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Na głębokim talerzu ułóż warstwę szpinaku. Dodaj dynię, posyp fetą lub kozim serem. Dodaj nasiona granatu oraz prażone orzechy. Polej sosem.

Smacznego!

Zobacz też: Szybki obiad. Sałata z kurczakiem i awokado

Na czasie

Brak danych.