Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną dynią to pyszna, sycąca i kolorowa propozycja, idealna na chłodniejsze dni. Jest pełna witamin i zdrowych tłuszczów!
Zobacz też: Zupa dyniowa z chrzanowym twistem. Spróbuj!
Jesienna sałatka z pieczoną dynią
Składniki
- 1 mała dynia
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 granat lub jabłko
- 50 g sera feta lub koziego
- 1 garść orzechów włoskich `
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- przyprawy do dyni: cynamon, papryka słodka, pieprz, tymianek
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200°C. Usuń nasiona z dyni i pokrój ją w kostkę. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skrop oliwą z oliwek i posyp przyprawami (np. cynamonem, papryką, tymiankiem, solą, pieprzem). Piecz przez około 25 minut.
W tym czasie umyj szpinak, opłucz nasiona granatu lub pokrój w cienkie plastry. Upraż orzechy włoskie na suchej patelni.
W misce połącz oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Na głębokim talerzu ułóż warstwę szpinaku. Dodaj dynię, posyp fetą lub kozim serem. Dodaj nasiona granatu oraz prażone orzechy. Polej sosem.
Smacznego!
Zobacz też: Szybki obiad. Sałata z kurczakiem i awokado