Przepis na prawdziwe tajwańskie bubble tea!

Bubble Tea to napój wywodzący się z Tajwanu cieszący się ogromną popularnością na całym świecie! Przygotowywany jest na bazie herbaty lub mleka z dodatkiem żelkowych kuleczek tapioki. Jeśli naszła Cię ochota na spóbowanie tego wyjątkowego napoju, wypróbuj poniższy przepis!
Zobacz też: Prawdziwie toskańska sałatka. Poznaj przepis na Panzanellę
Domowe bubble tea
Składniki
- mocno zaparzona i ostudzona czarna, zielona lub owocowa herbata – 1 szklanka
- tapioka (bąbelki do bubble tea) – ¼ szklanki
- syrop w wybranym smaku – 2 łyżki
- mleko/mleko roślinne – 2 łyżki
- lód
- słomka do picia
Przygotowanie
Wrzuć tapiokę do wrzącej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotuj ją przez około 15 minut. Odcedź i przepłucz zimną wodą. Zalej i zaparz herbatę. Odstaw do ostygnięcia. Do szklanki dodaj przegotowaną i ostudzoną herbatę, a następnie syrop i mleko. Wymieszaj. Dodaj lód i na koniec gotową tapiokę. Wymieszaj słomką bubble tea.
Na zdrowie!
Zobacz też: Przepis na fit nutellę!