Zupa dyniowa z chrzanowym twistem. Spróbuj! - Piekniejsze.pl

Zupa dyniowa z chrzanowym twistem. Spróbuj!

Dynia jest nie tylko smaczna, ale też pełna wartości odżywczych, w tym witaminy A, której jest wyjątkowo bogatym źródłem!
canva.com
Zupa dyniowa z chrzanowym twistem. Spróbuj!, fot. canva.com

Szybki i prosty przepis na zupę dyniową

Chrzan dodaje tej zupie nie tylko pikanterii, ale również orzeźwiającej ostrości, która świetnie komponuje się ze słodyczą dyni. Starty tuż przed podaniem, zachowuje najwięcej swoich aromatów. Jeśli jednak preferujesz bardziej delikatne smaki, możesz zmniejszyć jego ilość lub pominąć ten składnik.

Składniki

  • 1 średnia dynia (około 1 kg) – najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa lub Hokkaido
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30% lub kokosowej dla wersji wegańskiej
  • 2 łyżki świeżego chrzanu, startego (można dostosować ilość do swojego smaku)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • (Opcjonalnie) Pestki dyni i świeża kolendra do dekoracji

Przeczytaj także: Przepis na zapiekankę z batatów i koziego sera z orzechowym pesto

Krok po kroku

  1. Dynię umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki, a następnie pokrój w grubą kostkę. Nie musisz obierać skórki, jeśli używasz dyni Hokkaido, jej skórka jest jadalna po ugotowaniu.
  2. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, aż staną się szkliste.
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj dynię, zalej bulionem warzywnym i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka.
  4. Gdy dynia jest miękka, zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zawartość na gładką kremową masę.
  5. Do zupy dodaj śmietankę i starty chrzan, mieszaj, dopóki nie będzie całkowicie połączona. Powróć garnek na mały ogień, aby zupa się nie zagotowała, ale była dobrze podgrzana. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Zupę podawaj gorącą, ozdobioną pestkami dyni i świeżymi listkami kolendry. Możesz też dodać kleks śmietany lub jogurtu naturalnego dla dodatkowej kremowości.

Przeczytaj także: Przepis na dietetyczny sernik pistacjowy. Idealny na zdrową przekąskę!

Na czasie

Brak danych.