Fit tarta z budyniem i truskawkami

Naszła Cię ochota, choć jesteś na diecie? Oto przepis na szybką w wykonaniu fit tartę z budyniem i truskawkami!
Zobacz też: Obłędna fit nutella!
Fit tarta z budyniem i truskawkami
Składniki
Na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Na budyń
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Na dekorację
- 300–400 g świeżych truskawek
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
Mąkę, masło, cukier puder i szczyptę soli zagnieć razem na stolnicy, aż powstanie jednolite ciasto. Dodaj jajko i szybko zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie budyniu
W miseczce wymieszaj żółtka z cukrem i proszkiem budyniowym. W garnku zagotuj mleko, a następnie wlej do niego mieszankę z żółtkami, ciągle mieszając.
Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Możesz dodać ekstrakt waniliowy dla dodatkowego aromatu.
Odstaw budyń do ostygnięcia, przykrywając go folią spożywczą, aby nie zrobiła się skórka.
Pieczenie ciasta
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na placek, pasujący do formy na tartę (około 24 cm średnicy).
Przełóż ciasto do formy, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż będzie złociste. Jeśli chcesz, aby ciasto nie wyrosło, przykryj je papierem do pieczenia i obciąż kamieniami do pieczenia.
Składanie tarty
Po ostygnięciu ciasta, nałóż na nie przygotowany budyń.
Ułóż na wierzchu świeże truskawki, pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Przed podaniem. Wstaw tartę do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na fit ciasto krówkowe