Przepis na ciasto toffi - Piekniejsze.pl

Przepis na ciasto toffi

Ciasto toffi to idealny deser dla miłośników słodkości. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na ciasto toffi.
Przepis na ciasto toffi
Przepis na ciasto toffi, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ciasto toffi to idealnie słodki i pyszny deser, dla wszystkich miłośników niezwykłych słodkości. Jak przygotować deser, aby zaskoczył smakiem wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na ciasto toffi!

Zobacz też:

Tosty bez pieczywa? Sprawdź przepis na szybkie i pyszne śniadanie

Przepis na ciasto toffi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 150 g miodu,
  • 125 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 500 g gotowej masy kajmakowej z puszki,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Zobacz też:

Przepis na faworkowe różyczki

Przygotowanie:

W dużej misce łączymy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. W rondelku roztapiamy masło wraz z miodem i cukrem. Gdy lekko ostygnie, dodajemy do mikstury maślanej jajka i całość miksujemy.

Następnie dodajemy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i ponownie blendujemy całość. Gdy ciasto będzie gotowe, przykrywamy je folią i odkładamy je na około 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i przekładamy je do dwóch prostokątnych form.

Każdą część ciasta pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez około 20 minut. W międzyczasie schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Żelatynę wsypujemy do wody i podgrzewamy na kuchence, aż całkowicie się nie rozpuści.

Gdy żelatyna lekko będzie przestudzona, łączymy ją z ubitą śmietaną kremówką. Tak przygotowany krem układamy na jeden upieczony placek miodowy. Na krem układamy drugą warstwę placku. Wierzch polewamy masą kajmakową i ozdabiamy orzechami. Gotowe!