Przepis na ciasto toffi

Ciasto toffi to idealnie słodki i pyszny deser, dla wszystkich miłośników niezwykłych słodkości. Jak przygotować deser, aby zaskoczył smakiem wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na ciasto toffi!
Zobacz też:
Tosty bez pieczywa? Sprawdź przepis na szybkie i pyszne śniadanie
Przepis na ciasto toffi
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- pół szklanki cukru pudru,
- 150 g miodu,
- 125 g masła,
- 2 duże jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 500 ml śmietany kremówki 36%,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 500 g gotowej masy kajmakowej z puszki,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich.
Zobacz też:
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. W rondelku roztapiamy masło wraz z miodem i cukrem. Gdy lekko ostygnie, dodajemy do mikstury maślanej jajka i całość miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę wraz z sodą oczyszczoną i ponownie blendujemy całość. Gdy ciasto będzie gotowe, przykrywamy je folią i odkładamy je na około 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i przekładamy je do dwóch prostokątnych form.
Każdą część ciasta pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez około 20 minut. W międzyczasie schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dwiema łyżeczkami cukru pudru. Żelatynę wsypujemy do wody i podgrzewamy na kuchence, aż całkowicie się nie rozpuści.
Gdy żelatyna lekko będzie przestudzona, łączymy ją z ubitą śmietaną kremówką. Tak przygotowany krem układamy na jeden upieczony placek miodowy. Na krem układamy drugą warstwę placku. Wierzch polewamy masą kajmakową i ozdabiamy orzechami. Gotowe!