Dieta podczas migreny. Co jeść, a czego unikać? - Piekniejsze.pl

Dieta podczas migreny. Co jeść, a czego unikać?

Produkty wskazane i przeciwwskazane podczas migreny. Sprawdź!

Migrena to rodzaj silnego bólu głowy, któremu mogą towarzyszyć nudności, światłowstręt, dźwiękowstręt, zaburzenia mowy oraz drętwienie twarzy.

Do głównych przyczyn pojawiania się migreny zalicza się przede wszystkim: dziedziczność, zaburzenia hormonalne, cykl menstruacyjny, zmiany atmosferyczne, zanieczyszczenia powietrza, intensywne światło, hałas, stres, zmęczenie, brak regularności w spożywaniu posiłków oraz zbyt krótki sen.

Odpowiednia dieta przy migrenie może pomóc w złagodzeniu objawów i lepszym samopoczuciu.  Sprawdź, co jeść a czego unikać, by przynieść sobie ulgę!

Zobacz też: PMS. Zespół napięcia przedmiesiączkowego – jak sobie z tym radzić?

Co jeść, a czego unikać przy migrenie?

Przeciwwskazane produkty

  • kakao i czekolada
  • alkohol, w tym białe oraz czerwone wino
  • kawa
  • sery pleśniowe
  • kiełbasa, pasztety, parówki, wędliny
  • produkty wędzone
  • drożdże
  • wybrane przyprawy: papryka, imbir, kolendra, nasiona kopru, czosnek
  • żywność typu fast-food

Wskazane produkty

  • produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. makaron pełnoziarnisty, chleb żytni na zakwasie, brązowy ryż)
  • chude mięso
  • oleje roślinne
  • jajka
  • woda mineralna  spożywana od 1,5 l do 2 l dziennie
  • owoce i warzywa bogate w magnez

Pamiętaj, że podczas migreny ważne jest regularne spożywanie posiłków, mniej więcej co 4-5 godzin. Podczas bólu głowy nie powinno się doprowadzać do uczucia głodu, ponieważ spadek poziomu glukozy we krwi może go jedynie spotęgować. 

Zobacz też: Domowe sposoby na ból: menstruacyjny, pleców, gardła i głowy!