Deser, który rozpływa się w ustach. Kogel mogel z bananem i malinami!
Przepis na prosty, słodki i owocowy deser!
Tradycyjny kogel-mogel to deser, który kojarzy się z czasami PRL-u. Nasze mamy i babcie chętnie przygotowywały go dzieciom, bo był prosty w wykonaniu, smaczny a do jego przygotowania wystarczyło tylko kilka produktów. Dziś przychodzimy z jego bardziej owocową wersją!
Zobacz też: Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis
Kogel mogel z bananem i malinami
Składniki
- dojrzałe banany – 2 szt
- maliny – 1 szklanka
- mleko – ¼ szklanki
- jajka – 2 szt
- miód – 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Przełóż banany i maliny do miski i zblenduj na gładką masę. Dodaj jajka, miód oraz ekstrakt waniliowy. Zblenduj. Dodaj mleko i ponownie zblenduj. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przełóż deser do miseczek lub pucharków. Przenieś deser do lodówki i chłodź przez 1,5 godziny. Udekoruj deser malinami lub bananami.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na smażone lody z gorącymi malinami