Przepis na smażone lody z gorącymi malinami
Szukasz pomysłu na nietuzinkowy deser, który zaskoczy nawet największych miłośników słodyczy? Wypróbuj ten przepis!
Ten deser świetnie sprawdzi się właśnie jesienią – gwarantujemy, że świetnie smakuje i wspaniale rozgrzewa!
Zobacz też: Przepis na lody czekoladowe
Składniki:
Do smażonych lodów:
- Kulki lodów waniliowych (lub innego ulubionego smaku) – ok. 2-3 na porcję,
- 1 szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- Olej roślinny do smażenia.
Do sosu malinowego:
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych malin,
- 1/4 szklanki cukru (możesz dostosować ilość do preferowanego poziomu słodkości),
- Sok z 1/2 cytryny,
- Opcjonalnie: łyżka miodu lub syropu klonowego.
Przygotowanie:
Smażone lody:
- Przygotowanie kulki lodów: Formuj kulki lodów za pomocą łyżki do lodów i umieść je na talerzu. Włóż do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny, aby były bardzo twarde.
- Przygotowanie panierki: W jednej misce umieść mąkę, w drugiej roztrzepane jajka, a w trzeciej bułkę tartą. Wyjmij kulki lodów z zamrażarki.
- Panierowanie: Każdą kulkę lodów obtaczaj najpierw w mące, potem zanurzaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej. Dla dodatkowej chrupkości, możesz powtórzyć proces panierowania dwukrotnie. Po panierowaniu, umieść kulki z powrotem w zamrażarce na kolejne 2 godziny.
- Smażenie: W głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż każdą kulkę lodów przez około 20-30 sekund, aż panierka będzie złota. Odsącz na ręczniku papierowym i szybko podawaj.
Sos malinowy:
- Gotowanie malin: W małym garnku, umieść maliny, cukier i sok z cytryny. Gotuj na średnim ogniu, aż maliny się rozpadną i sos zgęstnieje – około 10 minut.
- Dodanie słodkości: Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodaj miodu lub syropu klonowego według uznania i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
- Podanie: Możesz podać sos gorący lub przestudzony – jak wolisz.
Podanie:
Na talerz nakładamy 2-3 kulki smażonych lodów, obok nich wylewamy gorący sos malinowy. Danie można udekorować świeżymi malinami lub posypać startą czekoladą. Serwujemy natychmiast, aby cieszyć się kontrastem gorącego sosu i zimnego loda.
Zobacz też: Kawa “Malinowa chmurka”. Wypróbuj ten przepis!
To wyjątkowe danie deserowe, które łączy w sobie przeciwieństwa: ciepło i zimno, chrupkość i kremowość. Idealne na zakończenie wykwintnego obiadu czy jako wyjątkowy deser na spotkanie z przyjaciółmi. Smacznego!