Przepis na pyszną zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa to idealne danie, które rozgrzewa i potrafi zachwycić swym smakiem wiele podniebień. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jak wykonać potrawę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę pieczarkową.
Zobacz też:
Przepis na pyszną zupę pieczarkową
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- 2 łyżki masła lub oleju roślinnego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku w dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej roślinny. Dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor przez około 3-4 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę.
Zobacz też:
Przepis na zupę jarzynową, jak u babci
Dodajemy do garnka pieczarki, pokrojone w plasterki i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy do garnka mąkę i mieszamy całość, aby powstała gładka masa. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-2 minuty, aby zupa zgęstniała.
Zobacz też:
Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny
Wlewamy do garnka bulion warzywny lub drobiowy i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.
Zobacz też:
Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!
Dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy całość. Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco, posypując natką pietruszki.