Chleb upieczony w domu. Najlepszy przepis - Piekniejsze.pl

Chleb upieczony w domu. Najlepszy przepis

Świeży chleb wydaje się idealną podstawą pysznego śniadania. Jak wykonać go samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy i najprostszy przepis.
Chleb upieczony w domu. Najlepszy przepis
Chleb upieczony w domu. Najlepszy przepis, fot. pixabay.com

Chleb to dla wielu osób podstawowy produkt, bez którego nie wyobrażają sobie codziennych posiłków. Trzeba przyznać, że świeży i chrupiący chleb jest idealną podstawą pysznych śniadań. Jak wykonać go samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy i najprostszy przepis.

Zobacz też:

Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis

Chleb – przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suchych,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 4 łyżki otrębów owsianych,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy.

Zobacz też:

Jagodzianki – najlepszy przepis z sezonowym owocem

Przygotowanie:

Do małego garnuszka wlewamy ciepłą wodę, a do niej dodajemy drożdże. Mieszamy całość za pomocą łyżeczki i odstawiamy na bok na kilka minut. W kolejnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, cukier, sól oraz otręby owsiane.

Zobacz też:

Włoska pizza. Przepis na klasyczne ciasto jak z Italii

Gdy suche składniki zostaną wymieszane, wlewamy do nich drożdże oraz wodę. Wszystko mieszamy ponownie dłonią, aż powstanie jednolita konsystencja. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut, aby drożdże mogły zacząć pracować.

Zobacz też:

Żurek – najlepszy przepis na zupę

Po tym czasie ponownie ugniatamy ciasto i odkładamy na 5 minut. Ciasto przekładamy do formy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a chleb pieczemy przez około 60 minut. Przed włożeniem go do piekarnika możemy lekko ponacinać wierzch ciasta. Gotowe!