Przyprawy i ich zdrowotne właściwości

W przyprawach, które używamy na co dzień, kryje się mnóstwo zdrowotnych właściwości, o których nie mamy pojęcia. Warto jednak je znać, aby móc w pełni wykorzystywać ich możliwości. Jakie przyprawy mają ich najwięcej?
Spis treści:
#1 Cynamon
Cynamon to niezwykle intensywna przyprawa. Potwierdzono, że posiada właściwości przeciwzapalne, które wspierają układ odpornościowy. Wykazuje również działania antybakteryjne i przeciwgrzybicze, więc sprawdzi się świetnie w walce z przeziębieniami. Zmniejsza również poziom cukru we krwi, więc zapobiega chorobom takim jak np. cukrzyca.

#2 Imbir
Imbir to roślina, która zazwyczaj stosowana jest jako przyprawa. Posiada działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalnie. Stosowany jest w walce z przeziębieniami oraz chorobami. Radzi sobie świetnie w walce z bólami menstruacyjnymi.
Zobacz też:
Najlepsze sposoby na przeziębienie

#3 Kurkuma
Właściwości kurkumy są znane od setek lat. Potwierdzono, że przyprawa leczy stane zapalne oraz choroby stawów.Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Warto pamiętać, że nasz organizm ciężko wchłania samą kurkumę, więc warto jeść ją ze śledziem, który ułatwi jej substancją przeniknąć do organizmu.

#4 Anyż
Anyż ma charakterystyczny smak i aromat, który nie podpasuje każdemu. Warto jednak pamiętać, że ma właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne oraz przeciwkaszlowy. Sprawdzi się również świetnie w leczeniu chorób układu pokarmowego.

#5 Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa bogata jest w witaminy A, C i E. Zawiera również takie minerały jak magnez, żelazo i fosfor. ma właściwości relaksujące i wyciszające. Pomaga również przy chorobach układu pokarmowego i łagodzi biegunkę oraz wymioty.
Zobacz też:
Produkty z największą ilością witaminy A
Produkty z największą ilością witaminy C
Produkty z największą ilością witaminy E
