Przepis na tradycyjną przystawkę na Wigilię. Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą! - Piekniejsze.pl

Przepis na tradycyjną przystawkę na Wigilię. Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą!

Przepis na pyszną i tradycyjną przystawkę.

Szukasz pomysłu na szybką przystawkę wigilijną? Przychodzimy z przepisem na śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą.  Jest to klasyczna potrawa, która świetnie wpisuje się w świąteczny klimat i można ją przygotować w zaledwie kilkanaście minut!

Zobacz też: Fit makowiec na święta

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą

Składniki

  • 4 filety śledziowe matiasy (mogą być solone – wcześniej należy je wymoczyć przez około 2 godziny w wodzie lub mleku)
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • Sok z połowy cytryny
  • Szczypta cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Jeśli filety są solone, wymocz je w wodzie lub mleku, a następnie osusz i pokrój na kawałki o szerokości około 2-3 cm.

Jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.

W misce wymieszaj śmietanę, majonez, sok z cytryny, szczyptę cukru, sól i pieprz. Dostosuj przyprawy do smaku.

Do sosu dodaj śledzie, jabłko i cebulę. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Gotową przystawkę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Zobacz też: Świąteczna kutia z figami i morelami

Na czasie

Brak danych.