Jak wykluczyć cukier z diety? - Piekniejsze.pl

Jak wykluczyć cukier z diety?

Cukier nie bez przyczyny nazywany jest ''białą śmiercią''. Jak wykluczyć cukier z diety? Jak zacząć stopniowo go ograniczać?
Jak wykluczyć cukier z diety?
Jak wykluczyć cukier z diety?, fot. pixabay.com

Od wielu lat mówi się o szkodliwym wpływie cukru na ludzki organizm. Nie bez powodu naukowcy nazywają go ”białą śmiercią”. Coraz więcej osób decyduje się na jego ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie go z diety. Mimo, że nie jest to łatwe, ze względu na jego obecność w wielu produktach. Jak zacząć stopniowo go ograniczać, a w następstwie wykluczyć go z diety?

Zobacz też:

Jak wypoczynek wpływa na Twoje zdrowie psychiczne?

#1 Woda zamiast słodkich napojów

Na samym początku warto wykluczyć z diety słodkie napoje. Zawierają one wiele cukru, z czego nawet nie zdajemy sobie sprawy. Najlepiej zastąpić je wodą. Mimo, że na początku jej picie może być trudne, ze względu na brak smaku, można z tego wybrnąć. Wystarczy dopełniać naturalną wodę cytryną oraz miętą, a jej picie będzie zdecydowanie łatwiejsze i przyjemniejsze.

Zobacz też:

Woda. Jak pić jej więcej? Objawy odwodnienia organizmu

#2 Stopniowe zmniejszanie ilości cukru w kawie i herbacie

Wiele osób słodzi herbatę oraz kawę. Gdy wypijemy w ciągu dnia 2 kawy i 3 herbaty, a każdy napój posłodzimy 2 łyżeczkami cukru, w ciągu dnia spożywamy jego 10 łyżeczek. Co tydzień zmniejszajmy tę porcję o 0,5 łyżeczki. Dzięki temu z każdym tygodniem ilość cukru będzie mniejsza, aż w końcu przestaniemy słodzić kawę i herbatę.

Zobacz też:

Kawa – niesamowite właściwości zdrowotne

#3 Zamiast słodyczy – zdrowe przekąski

Wiele osób je słodycze w momentach nudy, bądź gdy ma wolne ręce. Aby nie spożywać cukru poprzez słodycze, warto na przekąski przygotować sobie:

  • suszone owoce,
  • suszone warzywa,
  • orzechy,
  • migdały,
  • nasiona.

Zobacz też:

Cenne właściwości niepozornego orzeszka – orzech arganowy

#4 Miód i erytrytol

Jeśli przygotowujemy ciasto, do którego musimy dodać cukier, warto zastąpić go miodem lub erytrytolem. Ten drugi to związek chemiczny, który w kuchni wykorzystywany jest jako substancja lekko słodząca. Jest zdecydowanie zdrowsza niż cukier.

Zobacz też:

Naturalne słodziki

#5 Nie zwariuj!

Warto jednak pamiętać, aby nie zwariować. Cukier zjedzony raz na jakiś czas, w małych porcjach nie wyrządzi krzywdy. We wszystkim trzeba zachować zdrową głowę oraz dystans. Posiłki muszą być przyjazne i sprawiać nam przyjemność.