Zupa krem z marchewki i batatów. Idealna dla osób na diecie lekkostrawnej
Przepis na lekkostrawną zupę krem z marchewki i batatów!

Bataty i marchewki to warzywa łatwe do strawienia, ponieważ są bogate w błonnik pokarmowy i inne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie przewodu pokarmowego. Jeśli szukasz pomysłu na lekkostrawne, lecz sycące danie – poznaj prosty przepis na zupę krem właśnie z ich użyciem!
Zobacz też: Dieta roślinna. Jakie są jej korzyści?
Lekkostrawna zupa krem z batatów i marchewki
Składniki
- bataty – 2 średnie,
- marchewki – 5 średnich,
- mleko kokosowe – 100 ml,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- sól – do smaku,
- bulion warzywny – 2 l
Przygotowanie
Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek dodaj pokrojoną w kawałki marchew i bataty.
Przełóż warzywa do garnka i zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu, aż ma warzywa będą miękkie. Wystudzoną zupę zblenduj na gładką masę, dodaj mleko kokosowe, lekko podgrzewamy i doprawiamy do smaku
Smacznego!