Zupa krem z buraków

Zupa krem to doskonały pomysł na obiad podczas chłodniejszych dni. Idealnie rozgrzewa, koi oraz syci.
Zobacz też: Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak
Dziś przychodzimy z przepisem na pyszną i kolorową zupę krem z buraków.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika w burakach, ich spożywanie reguluje trawienie oraz eliminuje zaparcia. Zawarta w nich witamina B1 przywraca prawidłowe działanie układu krwionośnego, mięśniowego i pamięci.
Zupa krem z buraków
Składniki
- buraki – 400 g
- kostki rosołowe – 2 szt
- ziemniaki – 150 g
- śmietana 36% – 100 ml
- masło – 1 łyżka
- majeranek – 1 łyżka
- woda – 1 l
Przygotowanie
Obierz ziemniaki i buraki. Pokrój w kostkę i podsmaż w garnku z dodatkiem masła.
Zalej warzywa wodą i dodaj kostki rosołowe. Zagotuj. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj na gładki krem.
Ubij śmietanę na sztywno. Wlej zupę do misek i udekoruj śmietaną.
Smacznego!
Zobacz też: Niebanalne ciasteczka z buraka!