Nadal smaczne, choć dietetyczne. Przepis na obłędne pączki!
Jeśli jesteś na diecie, a kochasz pączki – to dzisiejszy dzień może być dla Ciebie wyzwaniem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byś i Ty w dzisiejszy dzień pozwoliła sobie na skosztowanie tradycyjnej polskiej słodkości, jaką jest pączek!
Smaczne, choć dietetyczne pączki. Jak to możliwe? Wystarczy, że przygotujesz je w niskokaloryczny sposób. Wypróbuj poniższy przepis, a przekonasz się, że mimo mniejszej ilości tłuszczu i cukru, wciąż zachowują obłędny smak i konsystencję!
Zobacz też: Przepis na fit nutellę!
Przepis na dietetyczne pączki
Składniki
- mąka pełnoziarnista – 2 szklanki
- cukier kokosowy lub stewii – ¼ szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- sól – ½ łyżeczki
- jajko – 1 szt
- jogurt naturalny – ¾ szklanki
- olej roślinny – 2 łyżki
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- skórka z pomarańczy – wedle uznania (opcjonalnie)
Przygotowanie
W dużej misce połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce wymieszaj jajko, jogurt, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dodaj skórkę z pomarańczy (opcjonalnie). Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając ciasto. Mieszaj tylko do momentu, gdy składniki się połączą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z pomocą łyżki i formuj niewielkie kuleczki ciasta i układaj je na blasze, zachowując odstępy między nimi.
Piecz pączki w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż zaczną się lekko rumienić. Wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż ostygną.
Jeśli lubisz posyp je cukrem pudrem bez cukru lub skrop miodem.
Smacznego!
Zobacz też: Najdziwniejsze diety świata