Przepis na cannelloni ze szpinakiem i mascarpone  - Piekniejsze.pl

Przepis na cannelloni ze szpinakiem i mascarpone 

Przepis na pyszny obiad. Cannelloni ze szpinakiem i mascarpone.

Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Wypróbuj przepis na cannelloni ze szpinakiem i mascarpone! 

Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Makaron z brokułami i kurczakiem

Przepis na cannelloni ze szpinakiem i mascarpone 

Składniki 

  • świeży szpinak – 250 g 
  • mascarpone – 250 g
  • drobno posiekana cebula – 1 szt 
  • posiekany czosnek – 2 ząbki 
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka 
  • sól – ½ łyżeczki 
  • pieprz – ¼ łyżeczki 
  • gałka muszkatołowa – 1 /4 łyżeczki 
  • makaron cannelloni – 8-10 płatków 
  • sos pomidorowy – 500 ml 
  • starty parmezan – 100 g

Przygotowanie

Na patelnię wlej oliwę z oliwek i na a średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Po podsmażeniu odstaw do ostygnięcia. W dużej misce połącz mascarpone z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj ostudzony szpinak i wymieszaj.

Napełnij cannelloni przygotowanym nadzieniem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem pomidorowym na wierzch cannelloni. Posyp parmezanem i piecz w piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Smacznego!

Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Zapiekanka z boczkiem i brokułami w sosie beszamelowym