Właściwości zdrowotne miodu
Miód i jego magiczna moc
Miód to częsty dodatek do zimowej gorącej herbaty czy naleśników. Jest dodatkiem bardzo słodkim, a przez to także kalorycznym. Nie odbiera mu to jednak właściwości zdrowotnych. Niektóre z nich są oczywiste, a o niektórych mało kto wie. Należy jednak pamiętać, że dodając miód chociażby do gorącej herbaty, możemy go pozbawić tych cudownych zdolności. Zawarte w miodzie enzymy mają niską odporność na działanie wysokich temperatur. Ulegają stopniowemu rozkładowi już w temperaturze 45 stopni Celsjusz, dlatego herbatę należy najpierw ostudzić.
Zobacz też: Właściwości zdrowotne pigwy. To idealny dodatek do zimowej herbaty!
Źródło przeciwutleniaczy
Miód jako źródło przeciwutleniaczy, może nas ochronić przed działaniem wolnych rodników. Odpowiadają one za powstanie różnych chorób, a także za proces starzenia.
Poprawia trawienie
Łagodne działanie przeczyszczające miodu może nam pomóc w regulacji procesu trawienia. Regularne spożywanie miodu pomaga w walce z zaparciami i poprawia perystaltykę jelit.
Działa przeciwbakteryjnie
Miód jest również znany ze zdolności przeciwbakteryjnych i antyseptycznych. Zawiera naturalne związki, takie jak nadtlenek wodoru, które hamują wzrost bakterii i innych mikroorganizmów. To właśnie dlatego dużo osób korzysta z niego przy leczeniu wielu infekcji np. podczas bólu gardła.
Zobacz też: Właściwości zdrowotne cynamonu