Lasagne ze szparagami - Piekniejsze.pl

Lasagne ze szparagami

Przepis na pyszną lasagne ze szparagami!

Szparagi to zielony symbol wiosny. Sezon na te wyjątkowe warzywa zaczyna się na początku maja i trwa do końca czerwca. Dlatego warto spieszyć się z urozmaiceniem szparagowego menu!

Kupiłaś szparagi i zastanawiasz się, w jakiej formie je podać? Oto przepis na lasagne ze szparagów:

Składniki:

makaron lasagne – 9 sztuk

puszka pomidorów – 400 gramów

mięso mielone – 300 gramów

szparagi zielone – 300 gramów

ser mozzarella (starty) – 200 gramów

oliwa z oliwek – 2 łyżki

Przygotowanie:

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Szparagi umyj i odetnij tylko końcówki.

Usmaż mięso na oliwie, aż stanie się rumiane.

Dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Naczynie do lasagne posmaruj powstałym sosem i rozłóż na nim pierwszą warstwę makaronu – 3 płaty. Następnie ponownie wyłóż sos i ułóż na nim szparagi. Na koniec posyp startym serem. Powtarzaj tą czynność, aż skończą się składniki. Wstaw naczynie do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz przez 25 minut.

Zobacz też: Przepis na zupę krem z białych szparagów