Przepis na lasagne - Piekniejsze.pl

Przepis na lasagne

Lasagne to bardzo popularne włoskie danie. Jest aromatyczne i rozpływające się w ustach. Przedstawiamy najlepszy przepis na lasagne.
Przepis na lasagne
Przepis na lasagne, fot. pixabay.com

Lasagne to tradycyjna potrawa na włoski obiad lub kolację. Jest pyszna, pełna aromatów, a dobrze zrobiona rozpływa się w ustach. Jak zrobić najlepszą lasagne samodzielnie w domu? Przedstawiamy przepis.

Zobacz też:

Przepis na ryż zapiekany z jabłkami

Przepis na lasagne

Składniki:

  • 15 płatów lasagne,
  • 150 g tartego parmezanu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 150 g boczku,
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 1 szklanka białego lub czerwonego wina,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka gorącego bulionu,
  • 400 g passaty pomidorowej,
  • 4 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 650 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z kalafiora

Przygotowanie:

Cebulę i startą marchewkę siekamy w drobną kosteczkę, a marchewkę ścieramy na tarce. Następnie warzywa podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek. Ustawiamy je na boku patelni. Z drugiej strony podsmażamy delikatnie boczek i łączymy go z warzywami.

Na patelnię z warzywami i boczkiem wykładamy mięso mielone i dokładnie podsmażamy, aż zmieni kolor. Następnie wlewamy na to wino i gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie mięso zalewamy bulionem i koncentratem pomidorowym.

Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy passate pomidorową. Mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy ogień i całość gotujemy około 2 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Na samym początku w średnim garnku roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę. Smażymy przez około 2 minuty, ale pamiętając o ciągłym mieszaniu.

Po tym czasie stopniowo dodajemy mleko, ale ciągle mieszając. Gdy sos będzie gładki gotujemy go jeszcze kilka minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy go z kuchenki, doprawiamy go solą i gałką muszkatołową i mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza i ustawiamy go na tryb ”góra-dół”. W międzyczasie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Następnie wylewamy na dnie odrobinę sosu beszamelowego, a na to nakładamy płatki lasagne. Oblewamy je sosem mięsno-pomidorowym i polewamy beszamelem, który obsypujemy parmezanem. Powtarzamy układanie warstw, aż nie skończą się składniki (powinny wyjść 4).

Lasagne pieczemy około 45 minut. Gotowe!