Truflowe cacio e pepe. Poznaj prawdziwy włoski przepis

Cacio e Pepe to jedno z tych klasycznych włoskich dań, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je zaledwie z trzech składników: makaronu, sera Pecorino Romano oraz świeżo zmielonego pieprzu. Jednak, aby nadać mu nieco luksusowego wykończenia, można dodać do niego odrobinę trufli.
Składniki
- 400g makaronu (najlepiej spaghetti lub tonnarelli)
- 150g sera Pecorino Romano, startego na drobnych oczkach
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy truflowej
- Kawałek świeżej trufli (opcjonalnie)
- Sól do gotowania makaronu
Przeczytaj także: Spaghetti alla carbonara – przepis
Krok po kroku
- Na początek przygotuj duży garnek z osoloną wodą i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente.
- W międzyczasie, na dużym rondlu lub patelni na średnim ogniu rozgrzej masło i oliwę truflową. Możesz dodać także kawałki świeżej trufli, jeśli masz je dostępne, aby wzmocnić smak.
- Gdy makaron jest gotowy, odcedź go, ale zachowaj trochę wody z gotowania (około 1/2 szklanki).
- Przełóż ugotowany makaron do rondla z masłem i oliwą truflową. Dodaj trochę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać kremową konsystencję.
- Dodaj starty ser Pecorino Romano i wymieszaj wszystko razem, aż ser się roztopi i utworzy gładki sos.
- Posyp danie świeżo zmielonym pieprzem, dostosowując ilość do swoich preferencji smakowych.
- Przełóż truflowe Cacio e Pepe na talerze i posyp dodatkową ilością startego sera Pecorino Romano oraz kawałkami świeżej trufli, jeśli masz.
- Podawaj od razu, aby cieszyć się aromatem i smakiem świeżo przygotowanego dania.
Przeczytaj także: Poznaj przepis na sałatkę z pieczonym łososiem, awokado i czerwoną pomarańczą. To symfonia smaków!
To proste danie zachwyca intensywnym smakiem sera, wyrazistym posmakiem pieprzu i delikatną nutą truflową. Doskonale sprawdzi się jako szybki obiad lub elegancka kolacja dla gości. Buon appetito!